Fiona Rijpkema

Fiona Rijpkema

Fiona Rijpkema, 1971, Hengelo (O.) Nederland, studeerde in 1996 af aan de AKI te Enschede, afstudeerrichting tekenen en schilderen. Daarna is zij zich meer gaan toeleggen op grafiek, voornamenlijk op lino- en houtsneden. In haar huidige werk koestert en combineert ze de inherente twee- poligheid van zowel de door haar gekozen media, schilderen en grafiek, als haar gekozen thema's: De spiritualiteit en intimiteit van de Keltische beeldcultuur versus de intellectualiteit en vervreemding van de Egyptische hierogliefen.

Mijn inspiratie en ideeën haal ik uit ervaringen, dromen, culturen en het spirituele. De Kelten en Egyptenaren hebben een rijke vormen- en beeldentaal die mij fascineren. De vorm- en beeldtaal hebben een symbolische betekenis. Ze zijn ontleend aan dromen en ervaringen. Deze zet ik om in vorm en kleur. Ik gebruik bestaande, maar ook fictieve vormen, die herhaaldelijk terugkomen in mijn werk. Tekens (symbolen) zijn bij elkaar gebracht en er ontstaat een nog niet getoonde, spirituele inhoud. Het is het creëren van een eigen wereld, en in dit creëren probeer ik een evenwicht en een eenheid te vinden.

Opdrachten

2002 - Nieuwjaarskaart Grafisch Atelier Twente, Zeefdruk in oplage
2001 - Middenpagina ‘ Wederopbouw’ , houtsnede, 'De Stille Tocht', Enschede
2000 - Kunstkalender 2001, houtsnede, Grafisch Atelier Twente, Enschede

Recente exposities

2011 – Solo expositie Laboratorium voor microbiologie en pathologie, Enschede
2010 – Solo expositie Stichting Ateliers Bvv, Enschede
2009 – Solo expositie Stichting Ateliers Bvv, Enschede

Website

www.fionarijpkema.nl

Adeline Oude Wolbers Ank Lauvenberg Audrey Erbany Betty Florians Elma Van Haren Fiona Rijpkema Frank Bolink Gerda Hofman Gert Derks Guusje Beverdam Hanneke Klein Wassink Henk Thüss Herman Van Den Boom Joost Heijdemann Karen Boersma Karl Trompert Marc Otte Marjo Sleiderink Moniek Rutten René Völker Simone Zacharias Sophie Mellema Tine Blom Truus Nij Bijvank Uwe Schierholz Wiebe Bloemena